Praznovanje rojstnega dne

V montessori vrtcih imajo drugačen način praznovanja rojstnega dne. Pri takšnem obredu mi je najbolj všeč to, da se ob praznovanju spominjamo vsakega leta otrokovega življenja in da poleg tega spoznavamo oz. ponavljamo druge pojme: kroženje zemlje okoli sonca, letni časi, meseci, prazniki, običaji … Predvsem pa je to praznovanje brez sladkarij, ki se ga poslužujem tudi v svojem razredu :-).

pp.rd

Za praznovanje potrebujete globus, sveče in vžigalice, krog z meseci in kroglo, ki predstavlja sonce. Starši otrok prinesejo fotografije otrok, idealno za vsako leto eno. Dobrodošlo je tudi, da starši na zadnjo stran slik napišejo kakšno anekdoto. Lahko prinesejo tudi kakšne predmete, ki so zaznamovali določeno leto.

Otroci se posedejo okoli kroga, slavljenec drži v rokah globus. Postavi se k tistemu mesecu, ko ima rojstni dan. Začnemo nekako tako: “Danes je Simonin rojstni dan. Pred 5 leti sta njena očka in mamica nestrpno pričakovala, kdaj se bo rodila. Bil je hladen dan, začelo je snežiti, ko je mamica začutila ščemenje v trebuščku. Z očkom se je odpravila v porodnišnico, kjer je še istega dne rodila deklico, ki sta ji dala ime Simona …” Tukaj pokažemo otrokom sliko iz porodnišnice. Slavljenec začne potovati okoli sonca, pri tem pa vzgojitelj oz. učitelj pripoveduje, kaj se je zgodilo v prvem letu njegovega življenja. Ko otrok prehodi 1 krog, povemo, da je zemlja naredila en krog okoli sonca in da je on takrat dopolnil 1 leto. Prižgemo 1 svečko in nato otrok potuje naprej … Na koncu povzamemo, da odkar se je rodil, je zemlja naredila npr. 5 krogov okoli sonca … Otrok pihne vse svečke, otroku čestitamo za rojstni dan in mu zapojemo pesmico. Kdor želi, lahko še enkrat pogleda fotografije slavljenca, ki so zložene ob krogu.

Oblike kroga in sonca so lahko različne: How we Montessori ima nekaj idej, Living Montessori Now ponuja ideje in vzorec kroga, ki si ga lahko natisnete, Montessori Kids ima idejo za preprost in lep krog. Namesto mesecev lahko položite na tla vrvico v obliki elipse, ki predstavlja orbito, po kateri potuje zemlja okoli sonca.

Globus sem za 2 € kupila v trgovini Tedi (to je sicer šilček), krogla, ki predstavlja sonce, je iz stiropora, pobarvana s tempera barvo (Obi, Levček), podstavek za kroglo je majhen pokrov od steklenega kozarca, krog (meseci) si lahko natisnete tukaj.


5 odzivov na “Praznovanje rojstnega dne

Dodaj odgovor