Pomagaj mi, da naredim sam

Maria Montessori je menila, da je otrok po naravi usmerjen k samostojnosti. Vsaka prekomerna pomoč otroku v bistvu škoduje. Iz tega izhaja tudi njen znani rek: “Pomagaj mi, da naredim sam.” Naloga odraslega je, da pripravi okolje in vzpodbuja otroka na poti k samostojnosti. Pri tem je pomembno, da smo potrpežljivi, umirjeni, natančni in predvsem dober vzor.

Samostojnost se deli na: skrb za osebo, skrb za okolje ter vljudnost in spoštovanje.

Spodbujanje samostojnosti se lahko začne že zelo zgodaj. Ko otrok dopolni 1 leto se lahko že sam prehranjuje z žlico, pije iz majhnega kozarca, obriše mizo z gobo … Od leta in pol naprej se nabor dejavnosti, ki spodbujajo samostojnost razširi: umivanje rok, oblačenje in slačenje, uporaba stranišča, česanje las, brisanje prahu, obešanje perila, pometanje, zalivanje rož, grabljenje listja, priprava malice (npr. sadje, lupljenje jajc), priprava mize (razdeli pribor, krožnike), pospravljanje knjig, pozdravljanje … Kdaj nastopi pravi trenutek za učenje je odvisno predvsem od otroka. Velikokrat je to povezano tudi z razvojem grobe in fine motorike.

Pri nas doma je mala žaba v obdobju, ko pogosto govori: “Sama bom!” To ji omogočamo kolikor se le da. Zatakne se edino takrat, ko se zjutraj urejamo za vrtec in službo :-). Na posnetku je naša mala žaba, ki kaže kako se lahko (če hoče) hitro uredi, da gremo lahko ven.

Pri Daily Montessori so predstavili dejavnosti za razvijanje samostojnosti do otrokovega 3 leta. V trgovinici Montessori doma lahko kupite različne pripomočke. Labirint življenja pa ponuja pomagavčka, ki pomaga otrokom, da so v kuhinji bolj samostojni (priprava malice, brisanje pulta, pomivanje posode, priprava piškotov …)


Dodaj odgovor