Lačni krokodil

V predšolskem obdobju in na začetku prve triade se otroci srečajo z matematičnimi pojmi večje, manjše in je enako (>, <, =). Pri tem gre za to, da otroci primerjajo in zapišejo odnose med števili.

V preteklosti sem srečala kar nekaj otrok, ki so imeli težave s tem, kam obrniti “kljunček”. Pred leti sem na spletni strani livingmontessorinow.com zasledila te luštne krokodile za pojma večje, manjše. Za je enako sem nato naredila modro sovo. Odkar uporabljam ta material v razredu (2 generaciji otrok), lahko rečem, da NI otroka, ki bi narobe postavil znak. Material deluje! 🙂

Zgodba gre nekako tako: “Krokodili so lačne živali. Zelo lačne! In če ima krokodil na voljo 2 kokoški ali 4 kokoške, kaj bo raje pojedel? Seveda, 4 kokoške. 2 kokoški sta dobri le za malico, za kosilo je to premalo …” In tako naredim nekaj primerov.

Za je enako pa povem približno tako: “Kakšne živali so sove? Kaj pomeni, da so sove modre? Ja, to pomeni, da vse vejo. A se sove kaj kregajo? Ne, one ne marajo prepirov. One želijo, da so vsi prijatelji in da je vse pravično … Če naletimo na primer, ko je na obeh staneh enako število lisičk, potem pride namesto krokodila modra sova in lisičke (kokoške, piščančke …) pravično razdeli med krokodila …”

krokodil

modra sova

Znaki so narejeni iz lesenih palčk (lučke, trgovine za ustvarjanje), kartona in migajočih oči. Lisičke so v bistvu ščipalke.


En odziv na “Lačni krokodil

Dodaj odgovor