Fina motorika

Dejavnosti kot so vezanje vezalk, zapenjanje gumbov, uporaba pribora, rezanje s škarjami, obešanje perila, slikanje s čopičem, igra z malimi predmeti, kot so lego kocke, natikanje perlic … zahtevajo določeno stopnjo fino motoričnih spretnosti. Otroci, ki jim te dejavnosti predstavljajo težavo, so lahko razočarani ali imajo slabo samopodobo. Če je fina motorika slabo razvita, se lahko zgodi, da imajo kasneje v šoli težavo z grafomotoriko in posledično pisanjem. Težave se lahko kažejo kot: okorna pisava, močan pritisk na papir, počasnost zapisa. Otroci, ki se v zgodnjem obdobju šolanja srečajo z neuspehom, lahko kasneje razvijejo negativen pogled na učenje oz. šolo in posledično ne morejo razviti svojih potencialov. Da bi se izognili tem težavam je pomembno, da otroku v predšolskem obdobju, ko se možgani najbolj razvijajo, ponudimo čimveč dejavnosti, ki razvijajo mišice rok in prstov.

fina motorika

koruza1

 

 

 

denar1      malica

Maria Montessori je napisala: “The hand is the tool of the mind”. Dejavnosti, ki razvijajo fino motoriko, posredno razvijajo še koncentracijo in vplivajo na inteligenco. Otroci, ki se med učnim procesom lahko dotikajo predmetov in jih raziskujejo, se bodo zagotovo prej naučili novih stvari. Podobnega mnenja je bil tudi Piaget: “The way to the brain is through the hands”.

Nekaj dejavnosti za razvijanje fine motorike najdete tukaj. Obiščete lahko tudi the imagination treehands on as we grow in vedno aktualen ter poln idej pinterest.

 


Dodaj odgovor